Portal Branży Ogrodniczej

Festiwal Kwiatów Jadalnych

0

Już za nami Festiwal Kwiatów Jadalnych, który odbył się w miniony weekend 15-16 lipca w  Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Współorganizatorem wydarzenia była firma KHNO Polan. Magazyn „Garden&Trends” oraz „Biznes Ogrodniczy” objęły wydarzenie patronatem medialnym

 

To pierwsze w Polsce wydarzenie promujące ogrodnictwo, uprawę roślin oraz       gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Tematem przewodnim tegorocznej 2. edycji eventu  była róża – królowa smaku i zapachu.  W ogrodzie odbył się pokaz kulinarny z udziałem zaproszonych kucharzy, połączony z degustacją kwiatowych przysmaków. Nowością tegorocznej edycji, były zmagania przedstawicieli zachodniopomorskich powiatów w konkursie kulinarnym – Cały ogród na talerzu. Zwycięscy – Powiat Kołobrzeski – zaserwowali jury: krem z buraków, łososia z soczewicą, ciasteczka na chmielu oraz orzeźwiający napój różany. W czasie trwania festiwalu odbył się także kiermasz z udziałem wystawców promujących produkty tradycyjne i regionalne, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki oraz świeże zioła.  Przez cały dzień przed sceną prowadzone były warsztaty, m. in. prezentowano proces przyrządzania kosmetyków z kwiatów jadalnych, a z kolei podczas pokazu Zielna- Pracownia Florystyczna można było się nauczyć, jak samodzielnie przygotować najpiękniejsze, niepowtarzalne bukiety na każdą okazję.

– Jesteśmy bardzo zadowoleni z festiwalu, to impreza którą na stałe wpiszemy w kalendarz naszych eventów. Ważne jest, aby promować ogrodnictwo wśród klientów, co też aktywnie powinni robić producenci, tylko tak możemy rozwinąć branżę. Przyszedł czas, aby inwestować także w rynek detaliczny w miejscu sprzedaży. Jeśli nie dotrze się z informacjami i pomysłami do kupujących, długofalowo producenci też się nie będą mogli rozwijać. W ubiegłym roku wielu klientów pytało nas, gdzie mogą kupić kwiaty jadalne, dlatego w tym roku, przygotowaliśmy specjalny warzywnik kwiatowy, aby im pokazać nową koncepcję uprawy ogrodu i  w jak prosty sposób mogą go także zrobić u siebie – podsumowuje Iwona Bigońska, właścicielka Ogrodów Hortulus.

Z okazji eventu firma KHNO Polan przygotowała specjalny katalog przedstawiający ofertę konkretnych nasion kwiatów jadalnych wraz z przepisami, m.in. na sałatkę z nutką nagietka czy zupę pomidorowo-nasturcjową. –   Wprowadziliśmy do naszego asortymentu produkt skierowany  dla osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni oraz lubiących wprowadzać do tradycyjnych potraw trochę nowości i świeżości. W  środku opakowań serii nasion Kwiatów Jadalnych Polan znajdują się ciekawe przepisy potraw, które są łatwe w przygotowaniu, a  zarazem sprawią, że danie będzie oryginalne i niezwykle dekoracyjne.  Na nowy sezon powiększamy także asortyment kwiatów jadalnych o kolejne 5 pozycji- szczegóły już wkrótce – mówi Monika Sasal, dyrektor handlowy KHNO Polan.

Polecamy

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.