fbpx
Portal Branży Ogrodniczej

Festiwal Kwiatów Jadalnych

0

Już  w najbliższy weekend 15-16 lipca w  Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbędzie się niepowtarzalny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Współorganizatorem wydarzenia jest firma KHNO Polan. Event odbywa się pod patronatem magazynu „Garden&Trends” oraz „Biznesu Ogrodniczego”

 

To pierwsze w Polsce wydarzenie promujące ogrodnictwo, uprawę roślin oraz       gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W ubiegłym roku podczas dwóch dni festiwal odwiedziło ponad 3,5 tysiąca gości.  Tegoroczna 2. edycja  wydarzenia zapowiada się jeszcze bardziej spektakularnie. Tematem przewodnim spotkania jest róża – królowa smaku i zapachu. Tak jak w ubiegłym roku w ogrodzie odbędzie się pokaz kulinarny z udziałem zaproszonych kucharzy, połączony z degustacją kwiatowych przysmaków. Nowością tegorocznej edycji, będą zmagania przedstawicieli zachodniopomorskich powiatów w konkursie kulinarnym – Cały ogród na talerzu! Uczestnicy przygotują trzy potrawy konkursowe: przystawkę lub zupę, danie główne oraz deser. Ocenie jury podlegać będą: walory smakowe i estetyczne dania, stopień trudności wykonanej potrawy oraz stopień wykorzystania w niej kwiatów jadalnych. Dodatkowo, wyjątkowym wyróżnieniem dla jednej z grup będzie nagroda publiczności – HIT FESTIWALU.      Ponadto w czasie trwania festiwalu, odbędzie się kiermasz z udziałem wystawców. W sprzedaży pojawią się produkty tradycyjne i regionalne, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki, świeże zioła oraz szeroka gama artykułów, nie tylko spożywczych, zawierających kwiaty. – Kwiaty można jeść na surowo, gotować, smażyć, kandyzować lub marynować. Pole do kulinarnych eksperymentów jest szerokie, o czym będzie można się przekonać. Ważne jest, aby promować ogrodnictwo wśród klientów, co też aktywnie powinni robić producenci, tylko tak możemy rozwinąć branżę. Przyszedł czas, aby inwestować także w rynek detaliczny w miejscu sprzedaży. Jeśli nie dotrze się z informacjami i pomysłami do kupujących, długofalowo producenci też się nie będą mogli rozwijać. W ubiegłym roku wielu klientów pytało nas, gdzie mogą kupić kwiaty jadalne, dlatego w tym roku, przygotowaliśmy specjalny warzywnik kwiatowy, aby im pokazać nową koncepcję uprawy ogrodu i  w jak prosty sposób mogą go także zrobić u siebie – podsumowuje Iwona Bigońska, właścicielka Ogrodów Hortulus.

Z okazji eventu firma KHNO Polan przygotowała specjalny katalog przedstawiający ofertę konkretnych nasion kwiatów jadalnych wraz z przepisami, m.in. na sałatkę z nutką nagietka czy zupę pomidorowo-nasturcjową. –  Stosowanie kwiatów do potraw jest znane i praktykowane od bardzo dawna, już nasze babcie przygotowywały racuchy z aromatycznymi kwiatkami cukinii czy smażyły kwiatostany bzu czarnego. Kwiaty można jeść całą wiosnę i lato. Dlatego wprowadziliśmy do naszego asortymentu produkt skierowany  dla osób, które nie boją się eksperymentować w kuchni oraz lubiących wprowadzać do tradycyjnych potraw trochę nowości i świeżości. W  środku opakowań serii nasion Kwiatów Jadalnych Polan znajdują się ciekawe przepisy potraw, które są łatwe w przygotowaniu, a  zarazem sprawią, że danie będzie oryginalne i niezwykle dekoracyjne.  Na nowy sezon powiększamy także asortyment kwiatów jadalnych o kolejne 5 pozycji- szczegóły już wkrótce – mówi Monika Sasal, dyrektor handlowy KHNO Polan.

 

Polecamy

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.