fbpx
Portal Branży Ogrodniczej

Żółta rzodkiewka i bananowa mięta – to się sprzedaje!

0

Nowe trendy nie omijają nasion warzyw i ziół. Konsumenci poszukują nowości, coraz chętniej eksperymentują z roślinami jadalnymi, rośnie ich świadomość i wymagania. Jak wyjść temu naprzeciw i zwiększyć sprzedaż?

Tekst: Michał Mazik

Współczesne podejście do tematu zakładania warzywniaka jest zupełnie inne niż dekadę czy dwie temu. Warzywa mają nie tylko dostarczać dobrego i smacznego plonu, charakteryzować się dobrą odpornością na niekorzystne czynniki (np. patogeny), ale jednocześnie znaczenia nabrały ich walory dekoracyjne.

Praktyczny warzywnik czy już potager?
Minęły czasy, gdy warzywnik „straszył” chaotycznie posianymi i posadzonymi warzywami w rzędach. Obecnie warzywniaki, nawet jeśli nie są efektowną ozdobą ogrodu, to nie brak im pewnych walorów wizualnych. Dużą popularnością cieszą się grządki podwyższone, coraz więcej osób skłania się do zakładaniu upraw stylizowanych na potagerze (ozdobnym warzywniaku), ponadto prężnie rozwija się uprawa warzyw na balkonie. Warzywa muszą być zdrowe, dostarczać smacznego plonu, pozwalać na dobre zagospodarowanie powierzchni (wczesne i późne), ale mają być również przyjemne dla oczu. Wiele z nich (jarmuż, musztardowiec, sałata, koper, buraczki o barwnych ogonkach liściowych) można z powodzeniem komponować z roślinami ozdobnymi. To zmienia postrzeganie warzyw i tworzy trend konsumencki, który przekłada się na większą sprzedaż nasion powyższych gatunków.

Kolorowo w ogrodzie, na balkonie i na talerzu
Kolorowy, warzywny trend dotyczy nie tylko aranżacji, ale również talerza. Barwne, atrakcyjne wizualnie, wyróżniające się warzywa są chętniej spożywane, zwłaszcza przez dzieci. Różnice w smaku są również wyczuwalne. Takie postrzeganie różnorodności kolorystycznej jest znane od wieków. Niderlandy już przed wiekami rozpropagowały pomarańczową marchew, jakże odmienną od tej pospolitej o białym lub fioletowym korzeniu. Dziś obserwujemy odwrotny trend. Pomarańczowa marchew jest powszechna, a pożądane są odmiany białe, kremowe, żółte i fioletowe. – W naszym centrum ogrodniczym obserwujemy stały wzrost zainteresowania warzywami znanymi od dawna, ale o ciekawych kształtach i kolorach, np. miks rzodkiewek o różnych barwach: różowej, czerwonej, białej, żółtej i fioletowej lub rzodkiewka biała w kształcie sopla lodu i o adekwatnej nazwie odmiany ‚Sopel Lodu’. Przykładem mogą być nasiona pomidorów i papryk. Tu również klienci kierują się nie tylko walorami smakowymi – mówi Jolanta Wach, właścicielka centrum ogrodniczego Premium Garden położonego w miejscowości Płouszowice-Kolonia k. Lublina. – Coraz większą popularnością cieszą się odmiany koktajlowe pomidorów w kolorach czerwonym, pomarańczowym i żółtym (‚Aztek’, ‚Bajaja’, ‚Venus’, ‚Cerise’), ‚Radana’ – pomidor czerwony koktajlowy w kształcie gruszki lub np. ‚Mirabell’ – żółty koktajlowy wielkości śliwki mirabelki czy ‚Black Cherry’ – brązowy. Podobnie sytuacja wygląda z odmianami pomidorów normalnej wielkości, ale o ciekawej barwie – ciemnobrązowe ‚Noire De Crimee’, ‚Czarny Książe’. Analogicznie jest z innymi warzywami, np. sałatami o kolorowych liściach, o ciekawej fakturze i kształcie. Sądzę, że w najbliższych latach trend na kolorowe i zdrowe warzywa oraz zioła będzie zyskiwał na popularności – dodaje.
Na oddzielną uwagę zasługują warzywa, które są bardzo mało znane lub nieznane w Polsce. Te są uprawiane przez pasjonatów nowości, często w ramach eksperymentu. Pewną popularność zdobyły już takie warzywa jak fasolnik chiński, ketmia jadalna, musztardowiec, mizuna i rukiew wodna, nazywana najzdrowszym warzywem świata. Na swoją kolej czeka m.in. gąbczak walcowaty, ogórek meksykański, psianka melonowa i przepękla ogórkowata.

Trendy wśród ziół – zioła o posmaku owocowym
Zazwyczaj największą popularnością wśród ziół cieszy się podstawowy „pakiet” składający się z popularnych przypraw takich jak bazylia, majeranek, mięta i szałwia. W tym wypadku dobrze sprzedają się również sadzonki. Przy wyborze gatunku decydują nie tylko właściwości lecznicze i zastosowanie, ale także barwa, wygląd i smak. Dobrym przykładem jest bazylia. Rynek zdobywają odmiany czerwonolistne, np. ‚Dark Opal’ i o nietypowych liściach ‚Palla Compatto’. Pod względem smaku i aromatu można wyróżnić m.in. bazylię cytrynową i cynamonową. Jeszcze większy wybór daje mięta (ananasowa, truskawkowa, cytrynowa, bananowa, pomarańczowa, imbirowa, jabłkowa). Przykłady można mnożyć.
Warzywne trendy, tak jak każde inne, zmieniają się z czasem. Zagraniczne podróże, łatwy dostęp do wiedzy, Internet czy większa świadomość żywieniowa sprawiają, że konsumenci poza podstawowymi warzywami i ziołami chcą uprawiać także te mniej typowe, o wyróżniającej się barwie i wyglądzie.

Polecamy

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.