Sprawdzone odmiany i ciekawe nowości

Moda na zdrową żywność i świadomość roli diety w budowaniu naturalnej odporności organizmu to trendy, które z powodzeniem można wykorzystać w sprzedaży borówki wysokiej czy żurawiny – mówi Aleksandra Kusibab-Wyka i Marcin Wyka, właściciele Gospodarstwa Ogrodniczego Kusibab-Wyka, członkowie grupy in-vitro Kusibab

To nie jest łatwy czas dla producentów roślin. Jak oceniacie aktualną sytuację na rynku?
Przez ostatnie dwa lata wszyscy jesteśmy konfrontowani z nową rzeczywistością. Pandemia covid, lockdown, obecna sytuacja na Ukrainie… Te nietypowe sytuacje oczywiście odbijają się na funkcjonowaniu naszych przedsiębiorstw. Początkowy paraliż covidowy postawił nas w sytuacji trudnej do przewidzenia – każdy wstrzymywał oddech martwiąc się o swoją przyszłość. Jednak po pierwszym szoku, trwającym miesiąc, dwa i chwilowym spowolnieniu, sprzedaż znowu ruszyła, w tym także export.
Obecnie obserwujemy wśród klientów wręcz zwiększone zainteresowanie ogólnie pojętym ogrodnictwem. W naszej opinii w dużej mierze te wzrostowe tendencje powodowane są modą na tzw. powrót do natury. Przymusowy lockdown zwrócił uwagę na najbliższą otaczającą nas rzeczywistość. Zaczęto doceniać wartość posiadania skrawka własnego ogrodu, tarasu i możliwości uprawy choćby jednego krzewu owocowego. Coraz bardziej dociera do nas rola diety w budowaniu naturalnej odporności organizmu, a także wpływu żywności na nasze funkcjonowanie. Te zachowania konsumenckie potwierdzają nasze obserwacje trendów sprzedaży.

Jakie miejsce wśród krzewów owocowych zajmuje borówka wysoka? Jakie odmiany są najpopularniejsze?
Borówka wysoka, choć jest obecna na rynku już od wielu lat, wciąż cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Wśród działkowców chętnie kupowane są znane i sprawdzone odmiany takie jak: ‘Duke’, ‘Patriot’, ‘Chandler’, ‘Bonus’ czy ‘Brigitta Blue’, ale również prawnie chronione – ‘Draper’PBR, ‘Aurora’PBR lub ‘Liberty’PBR. Natomiast plantatorzy szukają raczej nowości odmianowych – ‘Titanium’PBR, ‘MegasBlue’PBR czy ‘Calypso’PBR. Te nowe odmiany cechuje wysoka jakość owoców, o dłuższym tzw. shelf life, dostosowanie do zbioru mechanicznego, zdrowotność roślin i wysokość plonów.
Jakie inny rośliny kwasolubne warto wprowadzić do oferty sklepu czy centrum ogrodniczego?
Wśród chętnie kupowanych roślin kwasolubnych znalazła się w ostatnim czasie żurawina, której znaczny wzrost sprzedaży odnotowujemy w ciągu ostatnich 3-4 lat. Nie jest to może nowość, każdy ją zna, ale jest rośliną stosunkowo rzadko spotykaną w ogródkach czy na plantacjach. Naszym zdaniem nurt ten podsycany jest prozdrowotnymi wartościami tej rośliny, a obecna moda na zdrową żywność doskonale wpisuje żurawinę w ten trend.
Jednak nie samych chlebem człowiek żyje – wciąż bardzo dobrze sprzedają się znane i lubiane różaneczniki i azalie. Staramy się „trzymać rękę na pulsie” wprowadzając wciąż nowe, ciekawe odmiany różaneczników: ‘Painted Purple’, ‘Magic Eye’ oraz azalii: ‘Zuza’, ‘Ewa-Roza’, ‘Iya’, ‘Nina-Lisa’. Nowości nie tylko zadziwiają kolorami kwiatów, obfitością kwitnienia, ale też zdrowotnością (w tym odpornością na mączniaka, który często atakuje azalie). Również kalmie – które niesłusznie należą do niszowych roślin, choć są łatwe w uprawie i mrozoodporne – odnotowują wzrost sprzedaży, co nas niezwykle cieszy.
Jakie czynniki mają największy wpływ na dobrą rotację materiału roślinnego?
Naszym zdaniem kluczowym aspektem sukcesu w sprzedaży jest utrzymywanie roślin w doskonałej kondycji. Pragniemy, aby klient otrzymywał materiał możliwie najwyższej jakości. Istotne jest tu odpowiednie zimowanie, nawadnianie, nawożenie, wyrównanie roślin czy zabiegi ochrony roślin zgodne z programem ochrony. Nie bez znaczenia jest również zdrowy i sprawdzony materiał wyjściowy. Korzystamy tylko i wyłącznie ze znanego i wiarygodnego źródła (Gospodarstwo Ogrodnicze Tadeusz Kusibab). Stawiamy też na kwalifikowane odmiany. Obecnie większość naszego asortymentu (ok. 20) to odmiany kwalifikowane. Jest to materiał roślinny podlegający ocenie polowej i laboratoryjnej oraz ocenie tożsamości i czystości odmianowej. Kwalifikacja przeprowadzana jest przez WIORiN. Nie ma tu miejsca na niezgodności i pomyłki!

REKLAMA

MOZE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: