Ponad 9 tysięcy gości odwiedziło Ogrody Hortulus podczas IV Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Warsztaty, prelekcje, pokazy, ogrodnicze porady, ale przede wszystkim możliwość degustacji potraw z kwiatów jadalnych przyciągnęły do Dobrzycy tłumy zwiedzających
Tegoroczna edycja festiwalu odbyła się pod hasłem: Kwiaty w smaku lilaróż. W daniach gościły m.in.: róża, lawenda, fuksja, pysznogłówka czy koniczyna. Dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek o kwiatach jadalnych, czuwała nad tym, aby na talerze trafiły wyłącznie kwiaty jadalne.
Nowością tegorocznej edycji festiwalu były aż dwie kwiatowe kuchnie. gotował szef kuchni Mariusz Siwak oraz restauratorka i znawczyni kwiatowej kuchni Grażyna Uścińska. W menu pojawiły się: kwiatowe sałatki, tajska zupa z liliowcami, risotto z aksamitką i pysznogłówką, domowy makaron z kwiatami jadalnymi czy kwiatowe lody na bazie ciekłego azotu.
W czasie festiwalu obyła się III edycja konkursu kulinarnego Cały Ogród na Talerzu Jury w składzie: Mariusz Siwak, Małgorzata Kalemba-Drożdż, Grażyna Uścińska, Grzegorz Gniech (mistrz świata w carvingu, sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach) oraz Sławomir Rosiek (prezes zarządu Krakowskiej Hodowli i Nasiennictwa Ogrodniczego POLAN) oceniało przystawkę, danie główne oraz deser przyrządzone z użyciem kwiatów jadalnych. Nagroda główna, „Kwiatowy widelec”, powędrowała do drużyny Kreatywni w Wierciszewie.
Podczas festiwalu prezentowane były nie tylko kulinarne „kwietne” przepisy, ale również sposoby uprawy, hodowli i pielęgnacji kwiatów. Dr hab. Agnieszka Krzymińska, kierownik Katedry Roślin Ozdobnych poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, prowadziła plenerowe prelekcje w Lawendowym Ogrodzie, Ogrodzie w smaku lilaróż oraz Warzywniku kwiatowym. O uprawie i pielęgnacji roślin opowiadali również pracownicy Krakowskiej Hodowli i Nasiennictwa Ogrodniczego POLAN. Podczas prelekcji oraz pokazów podpowiadali, jak wysiać kwiaty jadalne oraz jak pielęgnować i hodować zioła czy kiełki. W bogatym programie wydarzeń nie zabrakło także pokazów carvingowych – w czasie warsztatów, pod okiem mistrza, można było wyrzeźbić własne owocowe arcydzieło, a nowością w programie tegorocznej edycji festiwalu był konkurs florystyczny.
Na wydarzeniu swoją ofertę – m.in.: naturalne kosmetyki, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory – zaprezentowało także ponad 40 wystawców.
Co roku z okazji Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych powstaje nowy ogród zgodny z tematem przewodnim wydarzenia, w tym roku był to Ogród w smaku lilaróż. Kolejna V edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w Ogrodach Hortulus Spectabilis w dniach 11-12 lipca 2020.