W ofercie PNOS detaliści znajdą 5 interesujących odmian papryk, które warto polecać klientom zarówno do produkcji polowej, jak i tunelowej
Tekst: Emilia Brudzyńska, Dział Sprzedaży PNOS
Papryka ze względu na wszechstronność zastosowań coraz częściej gości na naszych stołach, a jej areał w Polsce rokrocznie wykazuje tendencję wzrostową. Krajowy rynek ukierunkowany jest głównie na odmiany o owocach typu block. Jednak konsumenci coraz częściej dobierają odmiany pod względem wczesności, równomierności dojrzewania, a także plonu i tolerancji odmiany na niesprzyjające warunki wegetacji i patogeny. Do praktycznych właściwości tego gatunku należy niewątpliwie prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Papryka obniża apetyt, jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B. Co ciekawe, papryka żółta zawiera witaminę E, a także rutynę, która pełni ważną funkcję wzmacniając naczynia krwionośne. Z kolei papryka czerwona dostarcza do naszego organizmu beta-karoten, czyli prowitaminę A. W owocach papryki jest 5 razy więcej witaminy C niż w cytrynie.
Przedstawiamy krótki przegląd odmian PNOS polecanych zarówno do produkcji polowej, jak i tunelowej.
Papryka ‘Jolanta’
Odmiana ustalona, średnio wczesna, owoce typu „block”, w fazie dojrzałości fizjologicznej czerwone, gładkie z ładnym połyskiem. Może być prowadzona bez cięcia lub na dwa pędy. Miąższ gruby, soczysty, 10-12 mm, bardzo smaczny, w dojrzałości konsumpcyjnej intensywnie czerwony. Średnia masa owocu 230 g. Owoce dobrze znoszą transport, są twarde, produkowane z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Rośliny rosną silnie (wysokie). Okres wegetacji od posadzenia do pierwszego zbioru wynosi 10-11 tygodni i przypada na 2 poł. sierpnia. Odmiana bardzo plenna, przeznaczona do uprawy pod osłonami w nieogrzewanych tunelach foliowych, w ciepłe lata udaje się w gruncie.
Opis morfologiczny
- rośliny: wysokie 85 cm, wymagają podpór i wiązania
- średnia masa owocu: 230 g
- owoce: w kształcie kwadratowych graniastosłupów o zaokrąglonym wierzchołku, gładkie z połyskiem
- owoce w fazie dojrzałości fizjologicznej: czerwone
- miąższ: gruby, smaczny
Papryka ‘Ożarowska’
Jedna z najlepszych polskich odmian. Średnio wczesna, o okresie wegetacji 75-80 dni. Charakteryzuje się grubym (8-9 mm), jędrnym i soczystym miąższem. Owoce bardzo atrakcyjne, duże, o masie 120-130 g; intensywnie czerwone. Wyjątkowo smaczne, z wysoką zawartością witaminy C. Rośliny średnio wysokie o bujnym i zwartym wzroście, wymagają podpór. Wyjątkowo odporna na choroby. Uprawa z rozsady w tunelach foliowych. W sprzyjających warunkach także w polu. Idealna do spożycia na surowo i konserwowania.
Opis morfologiczny
– rośliny: średnio wysokie 75-80 cm, wymagają podpór i wiązania
- średnia masa owocu: 130 g
- owoce: w kształcie krótkich, kwadratowych lekko zbieżystych graniastosłupów o zaokrąglonym wierzchołku, gładkie z połyskiem
- owoce w fazie dojrzałości fizjologicznej: czerwone
- miąższ: soczysty, smaczny
Papryka ‘Nokturn’
Odmiana o owocach stożkowych koloru ciemnofioletowego przechodzącego w fazie dojrzałości fizjologicznej w kolor ciemnowiśniowy. Masa owocu 50-90 g. Grubość ścianki 3-4 mm. Odmiana średnio wczesna o okresie wegetacji 80 dni. Rośliny dorastające do wysokości 80 cm, wymagające podpór. Do uprawy pod osłonami i w gruncie.
Opis morfologiczny
- średnia masa owocu: 50-90 g
- owoce: w kształcie stożkowatym, gładkie z połyskiem
- owoce w fazie dojrzałości fizjologicznej: ciemnowiśniowy
- miąższ: smaczny
Papryka ‘Trapez’
Odmiana bardzo wczesna (okres wegetacji 70 dni), bardzo plenna, tworząca ciemnoczerwone owoce w kształcie graniastosłupa o masie ok. 120 g. Skórka z delikatnym połyskiem; miąższ jędrny grubości 8-10 mm, bardzo smaczny. Do uprawy w tunelach nieogrzewanych.
Opis morfologiczny
- rośliny: średnio wysokie 70 cm, nie wymagają podpór i wiązania
- średnia masa owocu: 50-90 g
- owoce: w kształcie stożkowatym, gładkie z połyskiem
- owoce w fazie dojrzałości fizjologicznej: ciemnowiśniowe
- miąższ: smaczny
Papryka ‘Kasia’
Wczesna odmiana ustalona, owoce typu „block”, w fazie dojrzałości fizjologicznej żółte, gładkie z ładnym połyskiem. Miąższ gruby, soczysty 8-10 mm, bardzo słodki i smaczny, w dojrzałości konsumpcyjnej intensywnie żółty. Średnia masa owocu 190 g. Rośliny średnio wysokie. Wymagają intensywnego nawożenia oraz podpór. Okres wegetacji od posadzenia do pierwszego zbioru wynosi 10-11 tygodni i przypada na 2 poł. sierpnia. Odmiana bardzo plenna przeznaczona do uprawy pod osłonami w nieogrzewanych tunelach foliowych, w ciepłe lata udaje się w gruncie. Odmiana o najwyższej zawartości witaminy C), zawartość suchej masy ok. 11%.
- rośliny: średnio wysokie 80 cm, wymagają podpór i wiązania
- średnia masa owocu: 190 g
- owoce: w kształcie block, gładkie z połyskiem
- owoce w fazie dojrzałości fizjologicznej: ciemnożółte
- miąższ: gruby, smaczny