Fantastyczna rozrywka, przepyszne potrawy, niesamowite miejsce – to przepis na udany event. W miniony weekend w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy odbył się niepowtarzalny Festiwal Kwiatów Jadalnych Ogród na talerzu współorganizowany z firmą KHNO Polan
Zupa z liliowców, orientalne risotto z pysznogłówką, aksamitką i lawendą, pesto bazyliowo – miętowe z begonią, ciasteczka z kremem różanym, kwiatowy twarożek to tylko część potraw które można było skosztować podczas niecodziennego festiwalu w Dobrzycy. Dania z kwiatów przygotowywał Marek Siwak, uczestnik 6. edycji Top Chef. W evencie wzięła udział dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka wielu książek o kwiatach jadalnych, promujących najnowsze trendy w żywieniu. Kwiaty można jeść na surowo, gotować, smażyć, kandyzować lub marynować. Pole do kulinarnych eksperymentów jest szerokie o czym przekonywali organizatorzy festiwalu w Dobrzycy. – Chcemy zachęcać klientów do spędzania czasu w sposób aktywny i inspirujący. To pierwsze w Polsce wydarzenie promujące uprawę roślin oraz gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Duży sukces festiwalu utwierdził mnie w słuszności decyzji i z pewnością będzie on organizowany u nas cyklicznie – mówi Iwona Bigońska, właścicielka Ogrodów Hortulus.
Podczas dwóch dni 9-10 lipca w Dobrzycy pojawiły się prawdziwe tłumy. Zwiedzający mogli zobaczyć prezentacje uprawy gatunków i odmian kwiatów jadalnych firmy POLAN oraz roślin ozdobnych o kwiatach jadalnych, produkowanych przez Szkółkę Roślin Ozdobnych Hortulus. Podczas wydarzenia nie zabrakło produktów regionalnych: m.in. miodów, soków, konfitur z róży czy pomidorów w rumie. Dodatkowo firma KHNO Polan przygotowała specjalny katalog przedstawiający ofertę konkretnych nasion kwiatów jadalnych wraz z możliwością ich wykorzystania, m.in. przepisy na sałatkę z nutką nagietka czy zupę pomidorowo – nasturcjową. – Chcemy pokazać miłośnikom zieleni, że ogród może dostarczać wspaniałej i niepowtarzalnej zabawy i doskonałych wrażeń smakowych. Każdy może na tarasie, czy parapecie w prosty sposób stworzyć ogród z kwiatami, wystarczy wysiać odpowiednie nasiona – mówi Monika Sasal z firmy KHNO Polan.