Innowacyjna Śnieżna Kula

 

O odmianie buraka ćwikłowego Śnieżna Kula wyróżnionej w czerwcu Top Innowacją – z Maciejem Niecieckim, wiceprezesem firmy Torseed, rozmawia Agnieszka Idziak
 
Trzeba przyznać, że wprowadzenie na rynek odmiany białego buraka bez czerwonego pierścienia wewnątrz, było sensacją na rynku ogrodniczym. Jak powstały nasiona Śnieżnej Kuli? 
Prowadzimy prace hodowlane, dla których głównym założeniem jest wysoka jakość biologiczna i smakowa warzyw. Prace nad burakiem Śnieżna Kula poprzedziła ocena jego wartości dietetycznej. Analiza literaturowa wskazała wprawdzie pozytywne oddziaływanie barwników w buraku ćwikłowym (antyoksydanty, bakteriostatyczne działanie), ale betanina odpowiedzialna za barwę czerwoną, jest związkiem zawierającym wiele grup azotanowych. One przenikając do komórek ludzkiego ciała – w przypadku niemowląt i rekonwalescentów – mogą przyczyniać się do blokowania barwnika krwi, hemoglobiny, tworząc methemoglobinę. Ponadto betanina u znacznej części alergików wywołuje reakcje uczuleniowe, co eliminuje buraka ćwikłowego z diety niektórych konsumentów. Biały burak będzie alternatywą dla tych osób, wypełni zatem pewną niszę na rynku.
Ile czasu zajęły prace nad tą innowacyjną odmianą?
Zespół pod kierownictwem  dr Iwony Kawałowskiej, głównego hodowcy TORSEED SA, rozpoczął prace nad odmianą białego buraka ćwikłowego już na początku 2000 roku. W konsekwencji jej kilkunastoletniego zaangażowania udało się uzyskać bardzo wyrównany, wysoko plonujący materiał genetyczny o korzystnym pokroju, który wyróżnia gładka skórka, zwarta mała główka liściowa oraz brak włóknistych tkanek w pierścieniach wiązek przewodzących. Miąższ jest wyjątkowo smaczny o wysokiej – 16% – zawartości suchej masy oraz dużej, bo aż 11%, zawartości cukrów. Śnieżna Kula (TOR2111) posiada smak, konsystencję oraz aromat tradycyjnego czerwonego buraka.
Czym więc wyróżnia się ten produkt na rynku?
Burak ćwikłowy Śnieżna Kula różni się od innych warzyw tym, że jego wartość odżywcza przez cały okres przechowywania praktycznie się nie zmienia. Działa odkwaszająco i oczyszczająco. Ponadto zawiera rzadko spotykane pierwiastki – rubid i cez. Cennymi składnikami buraka są także witamina B6, kwas foliowy i witamina B12, które obniżają poziom homocysteiny w organizmie, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy. 
Rynek oferuje bardzo zróżnicowany wybór nasion. Jak na tę odmianę zareagowali klienci?
Pierwsze oceny buraka podczas branżowych targów – Ogród i Ty w Kielcach, Gardenii w Poznaniu, EDEN w Lublinie czy seminarium PODR w Boguchwale – utwierdziły nas w przekonaniu, że wypełniliśmy pewną niszę na rynku. Zaskakująco duże było zainteresowanie nasionami Śnieżnej Kuli wśród hurtowni ogrodniczych. Po raz pierwszy od 20 lat wprowadziły one reglamentację na nowy produkt. Wyjątkowe właściwości białego buraka ćwikłowego i jego innowacyjność doceniło także jury konkursu organizowanego przez Business Centre Club . Medal Europejski, który został nam przyznany w czerwcu 2013 roku za Śnieżną Kulę, poświadcza wyjątkową wartość i nowatorstwo tej odmiany na skalę europejską.
Dla jakiej grupy klientów jest przeznaczona ta odmiana?
Biały burak ze względu na niebarwienie innych składników w sałatkach i mrożonkach, co dotyczy  głównie warzyw o pH zasadowym, jest warzywem, na które czekał przemysł przetwórczy. Śnieżna Kula wzbudza zainteresowanie również gospodyń domowych, ponieważ nie zostawia plam na obrusach i nie brudzi rąk, pozwoli natomiast zadziwić gości niezwykłym kolorem barszczu i ćwikły.
 
REKLAMA

MOZE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: