Specjalnie dla Biznesu Ogrodniczego Beata Skrętowska dyrektor handlowa PlantiCo opowiada o zupełnie nowej serii nasion Mikrolistki/Microgreens oraz o planach na sezon 2018!
Mikrolistki (Microgreens)
● to bardzo młode rośliny w początkowej fazie wzrostu (liścienie i pierwsze właściwe liście)
● spożywane po ścięciu wraz z łodygami, nasiona pozostają w podłożu. To główna różnica w porównaniu z kiełkami, gdzie jadalne są kiełkujące nasiona, korzonki i pędy
●bogate w witaminy i mikroelementy, mogą zawierać aż pięć razy więcej witamin C, E, K i beta karotenoidów niż dorosła roślina.
●mają bezkonkurencyjny, intensywny, wyrazisty smak. Im świeższe listki, tym są bardziej aromatyczne i zawierają więcej cennych substancji odżywczych
●mikrolistki (microgreens) spożywamy na surowo, po ścięciu wraz z łodygą, jako chrupiący i świeży dodatek do sałatek, smoothie, kanapek, zup, sosów i innych potraw
●łatwe do samodzielnej uprawy w domu przez cały rok
●zbiór jednorazowy, po ścięciu nie odrastają