Z powodu epidemii wywołanej bakterią E.coli brytyjska sieć Sainsbury’s wycofuje ze sklepów wszystkie produkty zawierające rzeżuchę, które sprzedaje pod własną marką
Niebezpieczną bakterią zaraziło się do tej pory 18 osób – 13 w Anglii, 4 w Walii i jedna w Szkocji. Niektóre z nich wciąż przebywają w szpitalu. Przedstawiciele sieci apelują, aby nie spożywać żadnego z tych produktów. Należy go zwrócić do sklepu, gdzie każdy klient otrzyma zwrot pieniędzy.
Sainsbury’s zlecił analizę swoich produktów i jak dotąd w żadnym z nich nie wykryto obecności E.coli. Dochodzenie w sprawie – wspólne z FSA – prowadzi Public Health England (PHE) i władze lokalne.
Z informacji PHE wynika, że zarażenie niebezpieczną bakterią wystąpiło przede wszystkim u osób powyżej 50. roku życia. Z rozmów przeprowadzonych z poszkodowanymi wywnioskowano, iż zatrucia mają silny związek ze spożyciem rzeżuchy", najczęściej kupowanej jako składnik produktów w Sainsbury’s.
Eksperci przestrzegają, żeby nie ignorować takich objawów jak: kurczowe bóle brzucha, nudności, wymioty, krew lub śluz w kale. W najpoważniejszych przypadkach może dojść do zatrucia krwi i niewydolności nerek.
Sześć produktów wycofanych z półek Sainsbury’s to: Sainsbury’s Watercress Leaves (75 g); Sainsbury’s Watercress, Spinach and Rocket salad (100 g); Sainsbury’s Watercress, Spinach and Rocket (170 g); Sainsbury’s Watercress twin pack (2 x 35 g); So Organic Watercress (75 g); So Organic Watercress, Spinach and Rocket (100 g). Chodzi o opakowania sprzedawane od 1 sierpnia br.